Més resultats

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La resta portant

La resta és una operació aritmètica bàsica que es fa entre dos o més números per obtenir la diferència entre ells. En una resta, hi ha un nombre minuend (el nombre del qual es resta) i un nombre subtrahend (el nombre que es resta). El resultat de la resta es anomenat diferència.

Les parts de la resta
Les parts de la resta

Quan es realitza una resta amb nombres grans, en algunes ocasions, com per exemple 872 – 439, es comença per restar els dígits de la dreta, és a dir les unitats (2-9), però es produeix un problema quan el dígit superior és més petit que l’inferior, ja que no es pot restar un nombre més gran d’un més petit. Quan ens trobem en aquesta situació, ens trobem davant d’una resta portant.

Exemple de resta portant
Exemple de resta portant

Quan ens trobem davant d’aquest problema, tenim diferents opcions o metodologies per arribar a la solució correcta, anem a veure algunes opcions:

Resta portant amb cigrons

Primer de tot, és important entendre bé el concepte de resta portant i saber identificar quan ens trobem davant d’una. Per això, una molt bona opció és representar aquesta operació amb un material que podem trobar a la cuina de casa nostra, cigrons. Això sumat a algun recipient com petits gots de plàstic, serà tot el necessari per fer aquesta activitat. Els cigrons ens serviran per representar les unitats i els gots de plàstic per representar les desenes.

Primer haurem de representar el nombre més gran, és a dir el minuend i després intentar restar-li el nombre més petit, és a dir el subtrahend. Si es tracta d’una resta portant, veurem que no tenim suficients unitats per extreure i necessitarem desfer una desena en deu unitats per poder completar la resta.

A continuació teniu un vídeo on queda més clar:

Resta portant amb cigrons

Una vegada aquesta metodologia s’entén bé, podem passar a fer servir aquest mètode però sense cigrons, d’una manera més senzilla i mecànica. Aquí teniu la manera de com fer-ho de forma escrita:

Resta portant escrita
Resta portant escrita

El mètode de l’ascensor

Un altre mètode molt útil per resoldre restes portants és amb el mètode de l’ascensor, tot i que és important assimilar el concepte de resta com s’ha mostrat anteriorment, ja que aquesta metodologia és més una mecànica i costa més trobar-li el sentit i integrar que passa quan resolem una resta portant.

Per comprendre aquest mètode, hem d’imaginar que tenim un ascensor, però amb un greu problema, aquest només pot pujar. Així doncs, quan ens trobem davant d’una resta portant, el nombre del subtrahend no podrà arribar a la planta del dígit de sobre (minuend), ja que és menor, així doncs, s’haurà d’afegir un 1 al davant i convertir-lo en un nombre més gran, al qual ara si, podrà arribar. Després només haurem de sumar una desena al minuend i ja podrem fer la resta.

Aquí us deixo un vídeo on es veu més clar:

Resta portant amb l’ascensor

One thought on “Com resoldre restes portant

  1. Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you’re a great author.

    I will be sure to bookmark your blog and will come back from now
    on. I want to encourage you to continue your great job, have a nice day!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *